Het beest in de bek kijken

Met het onzalige plan van de COVID-noodwet slaat de regering de plank behoorlijk mis. Het is niet de taak van de regering om ons gedrag te kunnen managen, maar om de maatschappij zo in te richten dat we met zijn allen het beest in de bek durven te kijken.

Als een hert in de koplampen

De lock-down strategie, al dan niet intelligent, was volgens mij vooral bedoeld om alle ziektegevallen te kunnen managen. En ik vond dat een paar maanden geleden een slimme aanpak. In feite een soort freeze-reactie, en een hele menselijke reactie op gevaar dat je zomaar overvalt. Als een hert in de koplampen, zeg maar. En ik heb ook, net als ieder ander, dapper mee-gelocked, en zonder morren gedaan wat de regering-in-crisis wijs achtte.

Nu er meer lucht komt, zou ik de regering graag een paar dagen, welverdiend, de hei op sturen. Evalueren en herbezinnen. Maar in plaats daarvan bespeur ik een niet te stoppen ijver, dóór in dezelfde groef,  met als klap op de vuurpijl een noodwet, zodat we een jaar lang in de klauw kunnen worden gehouden, wanneer we ons niet een tweede keer laat piepelen.

Nee, geen tweede keer

En nee, we laten ons niet een tweede keer piepelen. We zijn over de eerste schrik heen, het ziektebeeld lijkt diverser, we laten onze ouderen niet nog een keer alleen, en de Dam demonstratie op 1 juni heeft niet tot een uitbraak van besmetting geleid.
Maar vooral: nu de experts de maatregelen niet meer influisteren, maar de politiek zelf weer plaats neemt achter het stuur, wil ik graag zelf bepalen wat ik wel en niet mag.   

Game over

Afgelopen maanden waren er een van totale focus, opperste concentratie, extrapolatie, controle, een pion offeren voor een paard, op scherp staan om elke notie van een afval af te slaan.  Maar uiteindelijk is COVID-19 geen game, die je wint door een nog slimmere strategie te bedenken om uit de escape-room te komen. Het is een aanwezige realiteit waar we mee moeten leren leven, dat we kwetsbaar zijn en je een ander zou kunnen aansteken, als jezelf niet lekker bent.

Daarin is het niet de taak van de regering om ons gedrag te kunnen managen, maar om de maatschappij zo in te richten dat we met zijn allen corona in de bek durven te kijken. Door de regie te nemen voor een goed zorgsysteem met waardige salarissen, voor een samenleving die armoede fatsoenlijk kan opvangen. En ja, ook door mensen te ontmoedigen om in grote aantallen bovenop elkaar te gaan zitten.

Keuzevrijheid

Wij, burgers, nemen op onze beurt dan de persoonlijke verantwoordelijkheid door sommige onverstandige dingen te laten en voorzichtig met elkaar om te gaan. Persoonlijk zit ik liever in een concertzaal dan in een volgepakte Boeing. Omdat ik dat als persoon leuker vind en omdat me dat als burger een verstandiger keuze lijkt. Die keuzevrijheid wil ik graag terug.

17 juni 2020

https://petities.nl/petitions/nee-tegen-de-spoedwet?locale=nl

Via deze petitie kun je tekenen. Op 25/6/2020 sluit deze petitie. Op het moment van schrijven (17/6) waren hier al ruim 200.000 handtekeningen verzameld.

bloemetje-oranje

Uitgeverij Jan van Arkel
ClubGroen
Hooghiemstraplein 32
3514 AX Utrecht

info@janvanarkel.nl

De groeneboekenshop.nl is opgezet en een zustersite van Uitgeverij Jan van Arkel.

www.groeneboekenshop.nl

www.i-books.nl

Volg ons op