De onmisbare samenwerking tussen schimmels en planten

Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen

Jeff Lowenfels vertaling Marc Siepman

192 p.,  € 29,95
ISBN 9789062240623
verschijnt 17 september 2021

 

Hoewel mycorrhizale schimmels al meer dan 450 miljoen jaar samenwerken met planten, zijn ze lang aan onze aandacht ontsnapt. Eind negentiende eeuw werd al ontdekt dat de schimmels die rond de wortels van planten groeien, helemaal geen ziekteverwekkers zijn, maar helpende organismen. Toch bleven ze lange tijd verkeerd begrepen en bleven wetenschappers, landbouwers en tuinders nog tientallen jaren wantrouwig. Sinds de jaren zestig wordt steeds duidelijker dat noch de planten, noch de bodem zonder deze wonderlijke organismen kunnen.

Mycorrhizale schimmels zijn onmisbaar voor bomen en planten. Een mycorrhiza is een samenwerking tussen planten en schimmels waar beide partners voordeel uit halen: de gastplanten sturen de benodigde koolstof naar de schimmels en in ruil daarvoor helpen de schimmels levensnoodzakelijk water en voedingsstoffen naar de wortels te brengen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de voedingswaarde van gewassen aanzienlijk verhoogd wordt en dat ze weerbaarder worden tegen droogte, ziektes en insectenvraat.

Schimmels zijn onmisbaar voor de bodem. Ze verbeteren de structuur van de bodem, leggen koolstof vast en zorgen ervoor dat er meer water vastgehouden kan worden. Ze zijn zelfs in staat vervuiling af te breken. Dit boek toont de sleutelrol die mycorrhizale schimmels in de bodem spelen, zowel in de land- en tuinbouw als in de bosbouw en bloementeelt. Zelfs in hydrocultuur kunnen ze een belangrijke rol spelen. Mycorrhizale schimmels kunnen het gebruik van pesticiden, het toevoegen van stikstof- en fosfaatverbindingen en het bewerken van de bodem overbodig maken.

Lowenfels gaat grondig in op de samenwerking van schimmels met planten en andere organismen. Daarnaast legt hij tot in detail uit hoe je mycorrhizale schimmels kunt inzetten om tot gezondere teelten te komen. Ook vertelt hij hoe je ze zelf kunt vermeerderen. Zo krijg je praktische handvatten om te werken aan een vitale bodem en daarmee aan vitale planten.

Mycorrhizale schimmels

Na zijn succesvolle boek Het bodemvoedselweb, is Jeff Lowenfels opnieuw in staat de detailrijke concepten duidelijk en boeiend uit leggen. Evenals het Bodemvoedselweb is ook dit boek vertaald door Marc Siepman, wat een garantie is voor een vlotte en kundige vertaling.

 

Inhoudsopgave:
Inleiding
Fascinerende schimmels
Mycorrhizale schimmels
Mycorrhizae in de landbouw
Mycorrhizae in de bloementeelt
Mycorrhizae in de bomenteelt
Mycorrhizae in de hydrocultuur
Mycorrhizae voor grasmatten
Kweek je eigen mycorrhizae schimmels
Mycorrhizae hebben de toekomst

 

Duidelijk & praktisch

"Dit boek doet wat weinig andere boeken doen - telers bijstaan in hun gebruik van mycorrhizae ter verbetering van het immuun systeem van hun planten. Deze organische eenheid tussen planten en schimmels is het fundament van ons voedselweb."
Paul Stamets, auteur van Mycelium Running

Jeff Lowenfels

De auteur Jeff Lowenfels

Jeff Lowenfels is een zeer gerespecteerde en bekroonde tuin-auteur, geeft lezingen en schrijft blogs.

Mede dankzij zijn boeken is Jeff in de VS leidend in de duurzame tuin- en landbouwwereld geworden. Het populaire bodemvoedselweb, welke hij schreef met co-auteur Wayne Lewis, werd in 2014 in het Nederlands gepubliceerd, met een herdruk in 2018. Met het boek Mycorrhizae komt er nu ook in het Nederlands een vervolg aan de rijke bodemkennis waarover Lowenfels beschikt.

Marc Siepman

De vertaler Marc Siepman

Marc Siepman zet zich breed in als ambassadeur van het bodemleven. Hij geeft veel bezochte lezingen en cursussen over natuurlijke bodemvruchtbaarheid en schrijft en vertaalt artikelen. Na Het bodemvoedselweb en Bodem in balans, is dit het derde bodemboek dat Marc heeft vertaald. (zie ook marcsiepman.nl)

Met medewerking van Marcel van der Heijden en Erik Verbruggen

De kennis over Mycorrhizale schimmels breidt zich nog geregeld uit. Om die reden hebben we bij de vertaling twee wetenschappers gespecialiseerd in bodemecologie en mycorrhizae, Professor Dr. Marcel van der Heijden en Dr. Erik Verbruggen, kunnen raadplegen en zo de meest recente gegevens kunnen verwerken in deze uitgave.

bloemetje-oranje

Uitgeverij Jan van Arkel
Hooghiemstraplein 32
3514 AX Utrecht

info@janvanarkel.nl

De groeneboekenshop.nl is de webshop van Uitgeverij Jan van Arkel.

www.groeneboekenshop.nl

Volg ons op