Over Jan van Arkel

Over de Uitgeverij:
In 1974 publiceerde de Ekologische uitgeverij vanuit een pandje in de Amsterdamse Pijp het boek ….. . Jan van Arkel was de drijvende kracht daarachter. Later veranderde hij de naam van de uitgeverij naar gewoon Jan van Arkel en bouwde de uitgeverij uit naar een gezonde publicatielijst waar de aarde, het milieu en een humane samenleving de hoofdrol speelden.

In 2014 kwam Heleen Gierveld daar bij als vennoot met de bedoeling om de uitgeverij over te nemen, zodat Jan met pensioen kon gaan. Dat gebeurde in 2017. Sindsdien drijft zij haar eigen uitgeverij onder de naam van Uitgeverij Jan van Arkel. Grappig genoeg zette zij (weer) een meer ecologische lijn in, gelijk de allereerste naam van de uitgeverij.

jan van arkel

Duurzaam en bevlogen 
Jan van Arkel startte de Ekologische uitgeverij in 1974, misschien wel als reactie op het rapport van de Club van Rome uit 1972. De mensen moesten weten hoe het met de wereld gesteld was, vond Jan en hij had zijn missie gevonden. In de veertig jaar die daarop volgende publiceerde hij ruim 500 boeken, veelal als éénpitter, inmiddels onder zijn eigen naam, Uitgeverij Jan van Arkel. Alle boeken hadden milieu, systeemdenken, fossiele brandstoffen, geldsystemen en mens & maatschappij als thema.

Frisse bronnen 

In 2005 lanceerde de uitgeverij de Paradigma serie, een serie van populair-wetenschappelijk boeken over actuele ecologische onderwerpen, geschreven door gerenommeerde journalisten en wetenschappers.

Ondertussen had de uitgeverij ook het Transitie Handboek van Rob Hopkins (2008) uitgegeven, evenals Sepp Holzer’s permacultuur (2012). Daarmee zette de uitgeverij haar eerste stappen richting boeken die vooral praktisch waren, handen uit de mouwen. En zette ze koers op boeken die bijdragen aan een wereld in evenwicht, voor mens, natuur, en aarde, en in verbinding met elkaar. Daarin is de uitgeverij immer op zoek naar boeken die de lezer meetrekken, steeds weer een stapje verder naar nieuwe modellen en mogelijkheden.

boeken
heleen gierveld

Overdracht 

In 2014 voegde Heleen Gierveld zich bij de onderneming. De eenmanszaak veranderde in een vennootschap, VOF, en daarmee kreeg de samenwerking tussen Jan van Arkel en Heleen Gierveld gestalte. Doel was om in drie jaar de uitgeverij geleidelijk geheel over te dragen aan Heleen. Sinds 1988 zit zij in het boekenvak en is gepokt en gemazeld als uitgever, marketeer en in- en export. “Het liefst geef ik boeken uit die iets nieuws vertellen, een goede boodschap in zich dragen, kwalitatief hout snijden, en er aantrekkelijk uitzien”. Dat kunnen publieksboeken zijn, maar ook boeken voor het onderwijs, de professionele markt en de semi-overheid.
Sinds 2017 is de uitgeverij weer een eenmanszaak, overgedragen van Jan aan Heleen. Heleen werkt samen met een aantal vaste zzp-ers, die delen van het werk overnemen.

Wat kunnen we voor u doen? 

Uitgeverij Jan van Arkel vertaalt relevante boeken vanuit het Duits, Frans of Engels en de produceert boeken van eigen bodem. Dat laatste doen we graag in samenwerking met andere partijen in de groene, ecologische speelveld. Met de handen inéén geslagen kunnen we elkaar versterken.
Wat wij kunnen bieden:

Boekproductie. Heeft u plannen voor een boek en past dit in onze missie? Neem gerust contact op met uw boekvoorstel of (synopsis van) uw manuscript. U ontvangt dan een formulier van mij om de doelstelling van uw boek concreet en in te termen van doelgroepen en USP’s te formuleren. Dat is altijd een goede eerste stap.

Co-productie. Bent u werkzaam in een bepaald vakgebied en wilt u publicatie produceren? Of het instituut waar u werkt? En wilt u dit samen met een uitgever doen? Wij kunnen helpen met het verscherpen van het concept, met de redactie, de opmaak, de opslag en de distributie. Zo reikt u boek verder dan uw eigen netwerk en kunnen wij met onze kunde en ons netwerk uw boek perfect aanvullen.

Boek distributie. Heeft u een boek geschreven, dat u wilt uitgeven in eigen beheer, maar wilt u de logistieke rompslomp niet? Past het boek precies bij Uitgeverij Jan van Arkel? Neem contact met mij op om te informeren naar onze distributiemogelijkheden. Uw boek wordt dan automatisch leverbaar via elke (online) boekwinkel, in Nederland en België, en krijgt goede zichtbaarheid bij de doelgroep van onze uitgeverij.

Ook bij uitgave in eigen beheer is het altijd aan te raden om vòòr de realisatie van uw boek al contact op te nemen. Zo kunnen we altijd even meedenken en meekijken, voor slimme formaten, drukkerskeuze, en lay-out. Distributie is alleen mogelijk als het boek voldoende bij de uitgeverij past, en als wij goed achter het boek kunnen staan.

bloemetje-oranje

Uitgeverij Jan van Arkel
Hooghiemstraplein 32
3514 AX Utrecht

info@janvanarkel.nl

De groeneboekenshop.nl is de webshop van Uitgeverij Jan van Arkel.

www.groeneboekenshop.nl

Volg ons op